Het verzetten van de speelstenen

Na het gooien van de dobbelstenen gelden de volgende regels met betrekking tot het verzetten van de speelstenen:

1. Het aantal ogen dat je gooit staat gelijk aan het aantal punten (pips) die je mag vooruitzetten op het speelveld

2. Je mag alleen maar vooruitzetten, niet achteruit.

3. Je mag je speelsteen alleen vooruit zetten naar een door de dobbelsteen aangegeven punt (pip) indien :

  • Er op dat bepaalde punt nog geen enkele speelsteen staat
  • Er op dat bepaalde punt één of meer speelstenen van jezelf staan.
  • Er is geen maximum verbonden aan het aantal stenen wat op een bepaald punt mag staan.
  • Er op dat bepaalde punt slechts één speelsteen van je tegenstander staat (een blot). Je slaat nu je tegenstander zijn steen.
  • Er kunnen nooit 2 verschillende kleuren speelstenen op een punt staan.

4. Je kunt je speelsteen niet verzetten wanneer een punt geblokkeerd is door je tegenstander. Een punt is geblokkeerd wanneer hier 2 of meer stenen op staan.

5. Indien een speler zijn beurt niet af kan maken omdat een bepaalde zet wordt geblokkeerd dan gaat de beurt over naar zijn tegenstander.

Belangrijke aanvullende regels!

Het is te allen tijde verplicht om een beurt, indien mogelijk, in zijn geheel af te maken. Er is geen volgorde van belangrijkheid in de worp.
Het maakt dus niet uit of je eerst de hoogste of de laagste worp zet.
Echter kun je met een bepaalde opstelling op het bord gedwongen worden om een bepaalde volgorde aan te houden, aangezien je verplicht bent je worp zover mogelijk af te maken. Of dit nu goed uitkomt of juist niet.

Het kan voorkomen dat je maar één speelsteen kunt verplaatsen met beide worpen. Dus bijvoorbeeld wanneer je 1 en 5 gooit je alleen maar met één steen kunt lopen. Wanneer je met deze speelsteen zowel 1 als 5 kan verzetten maar de beurt niet kunt afmaken ben je verplicht de hoogste worp te zetten, in dit geval 5

Hieronder zie je voorbeelden met hoe je de speelstenen mag verplaatsen. We gaan even uit van de beginopstelling en de openingsworp die Zwart gewonnen heeft in het eerder gegeven voorbeeld.

Het verzetten van de speelstenen(Worp 5-1)
Hierboven zie je dat Zwart met één speelsteen 1 punt vooruit gaat. Hij gaat in het vak linksboven met één speelsteen van punt 24 naar punt 23.
Zijn andere speelsteen speelt hij van punt nummer 13 naar het vak rechtsonder naar het punt nummer 8 waar al 3 speelstenen stonden. Dit worden er nu dus 4.

Het verzetten van de speelstenen(Worp 5-1)
Hierboven zie je dat Zwart met één speelsteen vanaf punt nummer 13 doorloopt naar punt 8 en direct doorloopt met dezelfde speelsteen naar punt nummer 7.

Na het verzetten van je eerste stenen, is het belangrijk om het verschil te weten tussen slaan en geslagen te worden bij Backgammon.