Het uithalen van je speelstenen

Indien een speler al zijn 15 speelstenen uiteindelijk in zijn thuisveld heeft geplaatst mag hij stenen uit gaan halen. Dit wordt ook wel “bear off” genoemd.

Wanneer een speelsteen eenmaal uitgehaald is kan deze niet meer geslagen of terug in het spel gebracht worden.

Voorbeelden

In het volgende voorbeeld hebben zowel zwart en wit beide hun speelstenen in hun thuisveld staan. Ze mogen nu de speelstenen uithalen. Wie het eerste al zijn stenen heeft uitgehaald is de winnaar.

Zwart werpt als eerste en zal de speelsteen uit gaan halen die op het punt staat dat correspondeert met het aantal gegooide ogen met de dobbelstenen.

Uithalen is niet altijd verplicht ,meestal wel verstandig  maar indien mogelijk mag je ook voorruitzetten. Indien er geen speelsteen op een open punt staat om uit te halen is de speler zelfs verplicht een speelsteen naar voren te zetten die op een hoger punt staat. Voor het voorruitzetten gelden de standaard regels.

Uithalen is verplicht indien je je speelstenen niet meer vooruit kunt zetten óf wanneer het aantal gegooide ogen hoger is dan de bezette punten die de stenen innemen die nog moeten worden uitgehaald. In dit geval moet de speelsteen die op dat moment op het verste (hoogste) punt staat worden uitgehaald.

Het uithalen van je speelstenen

Bruin haalt één steen van punt 4 uit. Vervolgens, omdat punt 6 en punt 5 al leeg zijn, haalt bruin nog één steen vanaf zijn 4 punt uit. Dit is een belangrijke regel bij het uithalen van je speelstenen. Wanneer je dus al je speelstenen op je een punt zou hebben staan weet je zeker dat je altijd uit kunt halen. Dit is namelijk niet altijd het geval kijk maar naar het volgende voorbeeld:

Het uithalen van je speelstenen

Zwart heeft zojuist zijn 6-4 worp gespeeld en de dobbelstenen opgepakt. Wit is nu aan de beurt en gooit 4-2. Zijn worp 4 kan hij direct uithalen omdat daar een steen staat echter zijn 2 kan hij niet  direct uithalen want op dat punt staat geen speelsteen (punt 23). Hij zal dus met een andere steen naar voren moeten lopen vanaf zijn 3,4,5 of 6 punt.

Na het uithalen van je speelstenen is het tijd voor de puntentelling.