Opkomen met een geslagen steen

Nu zwart geslagen is dient hij eerst zijn steen weer terug in het spel te brengen. Hij mag zijn overige speelstenen niet verzetten voordat de geslagens speelsteen weer terug in het spel is.

De steen die is geslagen ligt zolang op de Bar en moet weer helemaal aan het begin worden ingebracht. Het thuisveld van wit dus.

Voor het weer in het spel brengen van een steen gelden exact dezelfde regels als bij het vooruit zetten van een speelsteen. De worp waarmee zwart mag opkomen moet overeenkomen met het punt in wit zijn thuisveld waar op dat moment:

–        nog geen andere speelsteen staat
–        één of meerdere stenen van jezelf staan
–        slechts één staan van je tegenstander staat

Closed Board

Indien je worp geblokkeerd wordt doordat er twee stenen van je tegenstander op de betreffende punten staat kun je niet opkomen. Je beurt is nu voorbij en gaat over naar de tegenstander. Al je andere speelstenen staan bevroren tot je eerst je geslagen stenen weer in het spel hebt gebracht.

Wanneer je tegenstander een “Closed Board” heeft wil dit zeggen dat hij alle punten blokkeert in zijn thuisveld. Als je dan geslagen bent kun je niet opkomen en zul je moeten wachten tot dat je tegenstander een punt vrijlaat om op te komen.

Opkomen met een geslagen steenHierboven zie je een afbeelding van een Closed Board. Wit heeft al zijn punten 24 t/m 19 dicht. Zwart kan nu dus niet opkomen omdat je maximaal met één dobbelsteen 6 kan gooien. Je eerste 6 punten zijn geblokkeerd waardoor je er niet door komt.

Als je het spel hebt beeindigd dan begin je met het uithalen van je speelstenen.