TricTrac

Introductie TricTrac

TricTracTricTrac is een Nederlandse variant van Backgammon. In Nederland is de term TricTrac ingeburgerd maar het staat eigenlijk niet voor het spel zoals het tegenwoordig in Nederland wordt gespeeld. De naam TricTrac is wereldwijd erg bekend geraakt doordat het bordspel in de Renaissance in Frankrijk immens populair was. Het spel met de naam TricTrac werd in Frankrijk geïntroduceerd rond de 1500 en is in die vorm populair gebleven tot midden 19e eeuw. Het was vroeger een spel van de elite en de spelregels zijn nog eens drastisch aangepast door Koning Louis XIV waardoor er meerdere spelvormen ontstonden.
Het spel TricTrac wat destijds in Frankrijk is uitgevonden lijkt in zijn geheel niet op de huidige Nederlandse variant. Alleen de naam is hetzelfde. Bij het Franse TricTrac gaat het er vooral om punten te maken / blokkeren. De race is van minder belang. De precieze regels van deze Franse variant zijn overal op internet terug te vinden wanneer je zoekt op TricTrac. De Nederlandse variant is lang niet zo bekend als deze originele. In veel boeken en op internetsites wordt TricTrac vaak afgedaan als het Franse woord voor Backgammon maar dit is dus zeker niet juist.

Acey-Doucey

De Nederlandse variant lijkt zijn wortels veel meer te hebben in het spel Acey-Doucey (ook wel geschreven als “acey-deucy” of “acey-ducey”) Over het ontstaan van deze speelvorm is minder bekend maar men denkt dat het ontstaan is ergens in het Midden-Oosten. De spelvorm is echter wel wijdverspreid geraakt want het wordt over de gehele wereld gespeeld. Wereldwijd zijn er varianten op gemaakt waarvan de Europese en Amerikaanse de bekendste zijn. Ook in Mexico speelt men een vorm van Backgammon die eerder te herleiden is naar Acey-Doucey dan naar het huidige spel Backgammon.

Het komt erop neer dat het spel bijna hetzelfde verloopt en ook de worp 1-2 is belangrijk. Deze worp wordt echter geen TricTrac genoemd maar je raadt het al; Acey-Doucey. Echter de worp wordt anders uitgevoerd als bij de Nederlandse variant.

Nederlands TricTrac

Hoe de Nederlandse vorm van TricTrac is ontstaan is onduidelijk. Het woord TricTrac is al een hele geschiedenis lang bekend in Nederland maar onduidelijk is welk spel hiermee dus wordt bedoeld. Wanneer we naar de huidige vorm van TricTrac in Nederland kijken lijkt het erop dat dit spel zo rond de 50 jaar oud is. Vooral in eind jaren 80 en de hele jaren 90 werd dit spel ontzettend veel gespeeld in Zuid Nederland.

Het werd opvallend veel in coffeeshops gespeeld en was het vooral onder cannabis gebruikers erg populair. Het spel is makkelijker om te spelen en de geluksfactor is ook vele malen groter als bij Backgammon. Echter is het spel daardoor wel toegankelijker en heeft het inmiddels ook buiten de coffeeshops erg aan populariteit gewonnen. De meeste mensen in Nederland associëren een Backgammon bord dan ook met het spel Trictrac als met Backgammon.

Lees meer over de TricTrac Basis Spelregels