Het werpen met de dobbelstenen

Het werpen met de dobbelstenenWanneer je aan de beurt bent moet je met 2 dobbelstenen tegelijkertijd werpen. Je doet de dobbelstenen in de werpbeker en gooit de dobbelstenen in één beweging op het speelveld.

Ieder gegooid aantal ogen per dobbelsteen is één zet.
Met iedere zet mag je één steen verplaatsen.
Je mag per beurt dus 2 zetten doen
Je kunt de zetten doen met 2 verschillende speelstenen refererend aan je worp of je kunt één speelsteen 2 zetten vooruit verplaatsen.

Het gooien van Dubbels

Indien je twee keer hetzelfde gooit, bijvoorbeeld twee keer vijf, dan heb je een dubbel gegooid. Je mag nu 4 keer zetten in plaats van 2 keer. Dit is dus nooit van toepassing op de eerste zet van een nieuw spel! Hier een overzicht van de dubbels en hoe deze gespeeld dienen te worden:
Bij 1-1 speel je 4 x 1,
Bij 2-2 speel je 4 x 2,
Bij 3-3 speel je 4 x 3,
Bij 4-4 speel je 4 x 4,
Bij 5-5 speel je 4 x 5,
Bij 6-6 speel je 4 x 6,

Nadat je een dubbel hebt gespeeld mag je niet nog een keer gooien!

Het verzetten van de stenen

Wanneer je de dobbelstenen hebt geworpen mag je je speelstenen verzetten.
Je gaat nu overwegen welke zet de beste is. Je mag hierbij net zolang schuiven tot je besloten hebt wat de beste zet is. Ook mag je je stenen loslaten tussen eventueel heen en weer schuiven en weer terug.

Het oppakken van de dobbelstenen

Wanneer je je zet hebt gedaan en niet meer wilt wisselen pak je je dobbelstenen op.
Dit is hét teken aan je tegenstander dat zijn beurt begint. Je beurt is nu over en je mag niets meer veranderen aan je zet.

Indien achteraf blijkt dat je een verkeerde zet hebt gedaan bepaalt je tegenstander of de zet zo moet blijven of opnieuw moet worden gezet. Er wordt in dit geval niet opnieuw gegooid door diegene die de foutieve zet heeft gedaan en alleen de speelsteen die fout is geplaatst mag/moet eventueel opnieuw worden gezet.
Wanneer je tegenstander aan zijn beurt is begonnen door middel van de Cube in te zetten of door zijn dobbelstenen te werpen is zijn recht van spreken voorbij en moet er verder worden gespeeld. De zet, fout of niet, mag dan niet meer worden aangepast.

Klik hier voor het verzetten van de speelstenen