Slaan en geslagen worden

Wanneer je je speelstenen verplaatst moet je goed opletten of je je tegenstander niet kunt slaan. Wanneer je slechts één speelsteen op een punt hebt staan dan kun je worden geslagen.
Bij Backgammon wordt een speelsteen die alleen op een punt staat een Blot genoemd. Wanneer je twee of meerdere speelstenen op een bepaald punt hebt staan dan blokker je dat punt en zijn je speelstenen hier veilig. Je kunt nu dus niet geslagen worden op dit punt.

Wanneer je steen geslagen wordt dan moet je met je steen helemaal terug naar het begin. De geslagen speelsteen wordt zolang hij niet opnieuw is ingebracht op de Bar neergelegd.

Voorbeeld

Zwart heeft zojuist zijn worp 5-1 gezet een heeft een Blot laten staan op punt 7. Wit gooit vervolgens 6-4. Wanneer hij de 6 nu speelt met een speelsteen vanaf zijn 1 punt kan hij zwart zijn Blot dus slaan op het 7 punt. Het tweede gedeelte van zijn zet (4) speelt wit met een speelsteen vanaf zijn 12 punt naar zijn 16 punt. Hieronder kun je zien hoe dat eruit komt te zien:

Slaan en geslagen worden

Het is niet verplicht om te slaan. Wit kan er ook voor kiezen om niet te slaan en bijvoorbeeld een punt te maken. Een punt maken wil zeggen dat je een tweede steen plaatst op een nieuw punt waardoor die stenen veilig staan. Dit is belangrijk om te doen omdat je hier nu ook nieuwe stenen op kunt laten landen. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het bord er dan uit kan komen te zien wanneer wit er voor kiest niet te slaan maar een punt te maken:

Slaan en geslagen wordenWit neemt nu dus één speelsteen van zijn 17 punt (6) en één speelsteen vanaf zijn 19 punt (4) waarmee hij het punt 23 maakt zijn in zijn thuisveld.

Lees meer bij opkomen met een geslagen steen