Uitleg Chouétte

Uitleg ChouétteHet leukste aspect van ieder spel is dat je het in sociaal verband speelt dus met meerdere spelers. Normaal speel je Backgammon met twee spelers maar er is ook een vorm van Backgammon die je met meerdere spelers speelt: Chouétte.

Chouétte is supergezellig en naar mijn mening de leukste vorm van Backgammon. Het wordt veel op clubs gespeeld en na toernooien door de spelers die uitgeschakeld zijn. Veel spelers bezoeken zelfs toernooien enkel om er Chouétte te kunnen spelen.
Zoals Backgammon het spel is van de duizend varianten zijn er op Chouétte ook weer vele uitzonderingen die de regels maken.

Hier heb ik de basis spelregels van Chouétte beschreven maar hierbij adviseer ik je altijd  om vooraf aan een spel welke precieze (aanvullende) regels van toepassing zijn.

Benodigdheden Chouétte

Chouétte speel je met de standaard Backgammon Benodigdheden alleen heb je als aanvulling voor iedere deelnemer een extra Cube nodig. Er wordt dus gewoon op één Backgammonbord gespeeld.

Basis Spelregels Chouétte

Chouétte wordt gespeeld volgens de Backgammon Basis Spelregels met als speelvorm Single Cashgame.  Bij Chouétte zijn de volgende regels met betrekking tot de Cube van toepassing; Automaatje, Jacoby regel en de Beaver.

Bij Chouétte speel je met minimaal 3 spelers. De deelnemende spelers bepalen in overleg hoeveel spelers er maximaal mee mogen doen. Hoe meer spelers er namelijk meedoen hoe groter (groffer) de inzet wordt. Chouétte wordt namelijk altijd om geld gespeeld.

De box

Eén van de deelnemende spelers wordt de Box.
De Box speelt alleen en zal zijn beslissingen zelf moeten nemen.

De Box speelt tegen alle andere deelnemende spelers samen welke dus één team vormen. Het team wordt aangevoerd door één speler die de Kapitein genoemd wordt.

De Kapitein is de aanvoerder van het team en zal de werpbeker hanteren en de dobbelstenen rollen. Hij is de eindverantwoordelijke over de uiteindelijke beslissingen met betrekking tot de checkerplay. Hij is ook de enige speler van het team die de speelstenen (checkers) mag aanraken. Echter mag en zal de Kapitein wel overleg met zijn team voeren. Tevens mogen de teamleden wel adviezen en aanwijzingen geven.

Zowel de Box als de Kapitein, maar ook alle afzonderlijke teamleden beschikken over een eigen Cube. Iedere speler kan dus zelf beslissen of hij een dubbel wil aanbieden of wil accepteren dan wel passen wanneer hij er een aangeboden krijgt.

Benoeming van de Box

Wanneer het spel begint rollen alle spelers één dobbelsteen. De speler die het hoogste gooit wordt de Box, de speler die na de Box het hoogste heeft gegooid wordt de kapitein van het team. Wanneer er door spelers gelijk wordt gegooid dan moeten die spelers nog een keer gooien om een beslissing te forceren. De overige spelers worden automatisch in het team van de kapitein geplaatst. De speler die de als derde hoogste worp had wordt de eerste opvolger van de kapitein wanneer het volgende spel begint.

Bij vijf deelnemers zou je dus de volgende indeling kunnen hebben:
Speler 1 werpt een 5 en wordt de Box
Speler 2 werpt een 4 en wordt de kapitein
Speler 3 werpt een 3 en wordt de eerste opvolger van de kapitein
Speler 4 werpt een 2 en wordt de tweede opvolger van de kapitein
Speler 5 werpt een 1 en wordt de derde opvolger van de kapitein

Wanneer er veel spelers willen meedoen kan er gekozen worden voor een Partner van de Box. Deze heeft dan dezelfde rechten als een teamlid van een kapitein alleen zit deze dan in het team van de Box. Meestal wordt er echter gekozen om een nieuw Chouétte spel op te starten wanneer er veel animo is.

Roulatie van positie / Benoeming

Omdat er wordt gespeeld volgens de Single Cashgame speelvorm wordt er iedere keer maar één spel gespeeld waarin je punten wint of verliest. Na dat spel wordt weer een nieuw spel opgestart.

Per gespeeld spel veranderen vervolgens de posities/rangen van de deelnemers. Wanneer de Box wint dan blijft hij de Box.
Wanneer de Box verliest dan wordt de Kapitein van wie hij verliest de Box.
Hij wordt nu als de laatste opvolger in lijn in het team geplaatst.
De teamspeler die eerste opvolger van de kapitein is wordt automatisch kapitein.De kapitein schuift dus altijd door of hij nu wint (dan wordt hij de Box) of als hij verliest (dan sluit hij weer achter aan bij zijn teamgenoten)

De inzet van de Cube

Uitleg Chouette De Box moet alles zelf beslissen dus die bepaalt zelf of hij de Cube inzet of niet. De kapitein en zijn teamleden beschikken ook ieder over een aparte Cube waarover zij allen afzonderlijk zelf de beslissingsbevoegdheid over hebben. Wanneer het team aan de beurt is moeten de teamleden afzonderlijk aangeven of zij willen dubbelen. Dit moet gebeuren voordat de dobbelstenen gerold worden.

Het kan dus zijn dat op een bepaald moment een teamlid dubbelt terwijl de Kapitein nog zonder te hebben gedubbeld doorspeelt.
Indien de Box accepteert speelt hij dus tegen 2 verschillende Cubes. Tegen een neutrale en tegen een geaccepteerde Cube van 2.
Indien de Box de Cube dropt dan winnen de spelers die gedubbeld hebben één punt. De Box vervolgt het spel tegen de spelers die nog over zijn en niet
hebben gedubbeld.

Het aanbieden van een dubbel

Het kan ook voorkomen dat de Box een dubbel aan het team aanbiedt die de Kapitein wil droppen terwijl één of enkele teamleden de dubbel wel willen accepteren. Voor de Kapitein is dat gewoon mogelijk en hij verlaat zijn post die wordt opgevolgd door het eerste teamlid in de  lijn van opvolging die tevens de dubbel heeft geaccepteerd. Voor de ex Kapitein eindigt op dat moment het spel welke hij verliest net zoals voor alle andere teamleden die op dat moment besluiten de dubbel niet te accepteren.

De Box moet alle gelijke dubbels gelijkwaardig behandelen. Wanneer een compleet team de Box dubbelt naar 2 moet hij alle dubbels accepteren of droppen.

Het kan ook voorkomen dat bijvoorbeeld één teamlid de box heeft gedubbeld welke de Box geaccepteerd heeft maar de rest van de spelers niet. Stel het spel draait om en de Box besluit te dubbelen dan dubbelt hij heel het team naar 2 behalve die speler die al eerder gedubbeld had. Die dubbelt hij terug naar 4. Wanneer het spel in dit scenario weer om zou draaien dan krijgt de Box dus één dubbel terug die op 8 staat terwijl de andere Cubes allemaal op 4 staan. De Box mag er nu in dit geval voor kiezen om de Cube die op 8 staat  te droppen maar de anderen Cubes die op 4 staan te accepteren.

Belangrijke regel met betrekking tot het inzetten van de Cube is dat er door niemand mag worden overlegd gedurende het inzetten van de Cube. Dus geen overleg voordat iedere speler zijn dubbel heeft geaccepteerd of geweigerd heeft.

Puntentelling

Iedere speler heeft zijn eigen doorlopende score. Per spel worden er dus punten bijgeschreven of afgeschreven. En afhankelijk hoe de afzonderlijke spelers de Cube hanteren zal er dus per speler een afzonderlijke score ontstaan.

De uiteindelijke som van alle scores van alle deelnemende spelers  is ALTIJD 0 (nul). Verliezende spelers staan in de min en spelers die winnen staan in de plus.

Het gaat er  bij Chouétte dus om dat je door middel van het gebruik van de Cube slimmer bent dan je medespelers en de juiste beslissingen neemt.
Daarnaast is het essentieel om wanneer je de Box bent met veel punten te winnen en de schade te beperken wanneer verliest.

Want wanneer je de Box bent is het echt helemaal spannend. Je kunt nu namelijk heel veel punten winnen maar ook verliezen. Stel je maar volgend scenario maar eens voor:
Je bent de Box en je speelt voor €10,00 per punt en gedurende het spel wordt de Cube diverse keren gehanteerd waardoor deze op een waarde komt van 4.

Je speelt nu dus tegen vier tegenspelers met een Cube op waarde 4 waardoor je dus voor (4×4=) 16 keer de stakes speelt ter waarde van €160,00 wanneer je wint of verliest met een Single Point. Win of Verlies je met een Gammon dan gaat het dus om (4x4x2=) 32 punten ter waarde van €320,00
Wanneer je met een Backgammon zou winnen of verliezen gaat het toch opeens om (4x4x3=) 48 punten die een waarde vertegenwoordigen van €480,00. Je tegenstanders spelen ieder met de Cube afzonderlijk dus die spelen per persoon voor de inzet van (4×10) €40,00 Single Point, €80,00 Gammon en €120,00 Backgammon.