12 van de meest bekende backgammon termen uitgelegd

backgammon termenOm backgammon beter te kunnen begrijpen, hebben we een lijstje met veelvoorkomende termen gemaakt. Deze helpen je om als een ware pro het casinospel te spelen.

Je speelt met het gegooide aantal pips

Backgammon wordt gespeeld met dertig speelstenen, vijftien voor elke speler. Backgammon wordt dus gespeeld met twee spelers. Om te bepalen wie er mag beginnen van het tweetal spelers, mag elke speler een dobbelsteen opgooien. Degene met het hoogste aantal ogen, mag starten. Deze ogen worden ook wel pips genoemd. Het is de bedoeling dat de speler met dit gegooide aantal pips de eerste beurt speelt.

Elke speler heeft 15 checkers in het thuisveld

Vanaf dit punt mogen de stenen, ook wel aangeduid als checkers, verplaatst worden. Het verplaatsen gebeurt altijd in de richting van je thuisveld, de plek van waar je ook bent gestart. Het verdere spel wordt altijd gespeeld met twee dobbelstenen. Dit betekent echter niet dat je het totale aantal pips in moet zetten voor het verplaatsen van één van de checkers. Je kunt de pips ook verdelen onder twee of meer checkers, dat geldt voor het gooien van dubbele pips. Als speler mag je op z’n moment vier afzonderlijke zetten plaatsen. Je dient hierbij wel rekening te houden met plaatsen die al bezet zijn door andere checkers, ook die van je tegenspeler.

Scoor een blot, prime of full prime

backgammon termenEen checker die een bepaalde plaats inneemt, wordt een blot genoemd. Heb je meerdere checkers direct achter elkaar? Dan wordt dit een prime genoemd. Met zes checkers achter elkaar heb je een full prime gescoord. Het lukt de tegenstander dan nooit om voorbij te komen, omdat een dobbelsteen immers maar zes pips heeft.

Geslagen worden en je checker verplaatsen naar de bar

Heb je maar een enkele blot? Dan kun je geslagen worden door de tegenspeler. In dat geval moet de geslagen checker in het midden van het speelbord gelegd worden, op de zogeheten bar. De checker blijft hier liggen totdat men met een dobbelsteen de checker weer in het spel krijgt. Deze komt weer in het spel wanneer met een dobbelsteen het aantal pips wordt gegooid dat overeenkomt met een vrije punt in het spel. Zo niet, dan mag de checker nog even niet terug komen. De speler mag ook geen checkers meer verplaatsen totdat al zijn checkers vanuit de bar weer in het veld zijn geplaatst.

De verdubbelingsdobbelsteen of doubling cube

Behalve de gewone dobbelstenen, is er nog een speciale dobbelsteen. Deze wordt de verdubbelingsdobbelsteen of doubling cube genoemd. Het heeft een veel groter aantal pips, namelijk 2, 4, 6, 8, 16, 32 en 64. Deze speciale dobbelsteen kun je aanvragen voor je tegenstander. De tegenstander heeft eigenlijk weinig keus. Hij moet deze wel aannemen om te voorkomen dat hij direct verliest. Vervolgens is hij dan nog de enige die de verdubbelingsdobbelsteen op zijn beurt aan mag bieden aan de tegenstander.

Al je checkers uithalen en een Gammon of Backgammon winnen

Het uiteindelijke doel is om alle 15 checkers in het thuisveld te krijgen en ze van het bord te verwijderen. Dit verwijderen wordt uithalen genoemd. Je haalt ze dus letterlijk uit het spel. Ben je de eerste die kan beginnen met uithalen? Dan win je een Gammon ter waarde van twee punten. Een Backgammon win je wanneer je als eerste al je checkers hebt verwijderd uit het thuisveld, terwijl je tegenstander nog geen één checker in zijn eigen thuisveld heeft staan én hij daarnaast nog minstens één steen in jouw thuisveld of op de bar heeft staan. De winnaar is uiteraard degene die als eerste zijn thuisveld leeg heeft gespeeld.