Backgammon benodigdheden

Om het spel Backgammon te kunnen spelen heb je de een aantel spelmaterialen nodig. Hieronder vind je een lijst met de backgammon benodigheden:

Het Backgammonbord

Backgammon benodigheid nummer 1 is natuurlijk het bord. Het Backgammonbord wordt meestal geleverd in een koffer.
Wanneer je de koffer opent wordt het speelveld in een keer ontvouwen.
Backgammonborden zijn er in ontelbaar verschillende formaten.

Backgammon benodigdheden

Op officiële toernooien worden er op speciale Backgammonplateaus gespeeld waarvan je het speelveld niet kan inklappen. De officiële toernooi afmetingen van (enkel) het speelveld zijn:
Breedte van links naar rechts bestaande uit 2 vakken (2 x 26,7=) 43,4cm
Lengte van je eigen kant naar die van je tegenstander: 48 cm

Speelstenen (Checkers)

Ook erg belangrijk om te hebben zijn de Speelstenen voor Backgammon. In totaal 30 ronde speelstenen (checkers) onderverdeeld twee keer 15 speelstenen in twee verschillende kleuren. Iedere speler kiest zijn eigen kleur speelstenen waarmee hij het spel gaat spelen.

Op officiële toernooien wordt gespeeld met speelstenen met een doorsnede van 4,45 cm. Er passen dus precies 6 speelstenen tegen elkaar aan in de breedte van één vak.

Dobbelstenen

Onder de Backgammon benodigheden kunnen dobbelstenen natuurlijk niet missen. In totaal 4 dobbelstenen onderverdeeld in twee verschillende kleuren, twee van iedere kleur die vaak hetzelfde is als de kleur van de speelstenen. Iedere dobbelsteen heeft 6 vlakken met daarop de ogen 1 t/m 6 ofwel gewone standaard dobbelstenen. Iedere speler gebruikt zijn eigen kleur dobbelstenen.

Op officiële toernooien wordt gespeeld met speciale dobbelstenen ook wel
“precision dice” genoemd. Dit zijn gewogen dobbelstenen zoals die ook gebruikt worden bij het casinospel Crabs. Het verschil tussen deze twee is dat de Backgammon dobbelstenen kleiner en “ball cornered”zijn. Boven in de header vind je een afbeelding van een set Precision dice.

De huidige trend op toernooien is dat iedere speler met twee dobbelstenen gooit van ieder een kleur in plaats van met zijn eigen kleur alleen. Dit grotendeels uit bijgeloof maar ook om eventuele valspelers te ontmoedigen om valse dobbelstenen te gebruiken.

Werpbekers

Twee werpbekers zijn nodig tijdens het spelen van backgammonOm valsspelen en discussies te voorkomen dienen de dobbelstenen geworpen te worden door middel van werpbekers. Iedere speler heeft zijn eigen werpbeker (Dice cup) .

Verdubbeldobbelsteen (Cube)

Een verdubbeldobbelsteen (Cube) is een grotere dobbelsteen bestaande uit 6 vlakken. Op ieder vlak staat een getal afgebeeld dat zich steeds verdubbeld. De getallen zijn 2, 4, 8, 16, 32 en 64.

Als je alle benodigheden voor het spelen van Backgammon klaar hebt, lees dan meer over de uitleg van het speelveld en de beginopstelling bij backgammon.