Uitleg speelveld

Wanneer je een Backgammonbord voor het eerst ziet en er naar kijkt ziet het er erg ingewikkeld uit. Ik ga je daarom nu eerst uitleggen hoe een Backgammonbord is opgebouwd. Het lijkt moeilijk maar het is juist eigenlijk heel erg eenvoudig.

Hieronder vind je een afbeelding van een leeg Backgammon speelveld:

Uitleg speelveld

Op het speelveld zie je 24 driehoeken met een scherpe punt naar het midden. Deze driehoeken noemen we punten of pips en hierop komen later de speelstenen te staan. De punten zijn genummerd van linksonder punt 1 tot en met linksboven punt 24.

Dit is ook direct de speelrichting van één van de twee spelers. De tegenspeler speelt in tegenovergestelde richting, dus van linksboven punt 24 tot en met linksonder punt 1.

Omdat hier vaak de nieuwe spelers afhaken heb ik het Backgammon bord hieronder even anders weergeven zodat het makkelijker te begrijpen is:

Uitleg speelveld backgammon

Je ziet het Backgammon speelveld nu aan één stuk. Het bestaat uit 4 vakken waarvan ieder vak weer uit 6 punten bestaat. De punten lopen door van vak naar vak en zo zie je dus dat het gehele speelveld bestaat uit 24 punten.

Regels voor spelen met wit

Wanneer je met wit speelt is het de bedoeling dat je met je 15 speelstenen begint in je eerste vak met de punten 1 tot en met 6. Als al je stenen op het bord staan vervolg je je weg met je speelstenen over de punten tot je met al je stenen in het laatste vak uiterst rechts bent aanbeland.

Als je al je speelstenen in dit laatste vak gebracht hebt dan mag je ze gaan uithalen voor de overwinning. Je tegenstander speelt echter met zwart en begint uiterst rechts in zijn beginvak en in het vak waar jij moet eindigen. Je komt elkaar dus ergens in het midden tegen waar de confrontatie zal gaan plaatsvinden.

De punten corresponderen met de ogen op de dobbelsteen. Wanneer je dus een vijf gooit zet je je eerste steen op het vijfde punt om hem in het spel te brengen. Een speelsteen die reeds in het spel is plaats je vijf plaatsen vooruit.

De randen tussen de balken hebben geen functie als punt. Je loopt dus direct door naar het volgende vak zonder de rand als punt mee te tellen.

Wanneer je bovenstaande uitleg begrijpt gaan we snel terug naar hoe het Backgammon bord er in het echt uitziet:

Uitleg speelveld backgammon

Hier zie je de afbeelding van het Backgammon speelveld met dezelfde speelrichting als daarnet. Wit begin met zijn speelstenen linksonder in vak 4 en vervolgt zijn route naar vak 1 linksboven. Zwart speelt terug van punt 24 in vak 1 naar vak 4 linksonder.

Bij punt 12 en punt 13 steek je dus over.

Handigheidje met het tellen is dat de punten om en om genummerd zijn. Van een punt met dezelfde kleur naar een ander punt met dezelfde kleur is het dus altijd een even getal.

De vakken worden gescheiden door middel van de bar. Op de bar (vaak het scharnier van de speelkoffer) komen de stenen te liggen die geslagen zijn. De bar heeft verder geen functie.

Ga hier verder naar de start van het spel