Wanneer je aan de beurt bent

Wanneer je aan de beurt bentWanneer je aan de beurt bent dien je de volgende handelingen uit te voeren exact in de hieronder aangegeven volgorde:

1. Opgeven

Wanneer je het niet meer kunt winnen of er niet meer in gelooft kun je opgeven. Je biedt op dat moment een overwinning aan je tegenstander aan. Afhankelijk van de stand van de Cube of het uitzicht op een eventuele Gammon of Backgammon zal worden bepaald hoeveel punten de opgave zal kosten. Wil je opgeven dan is dit het moment.

2. Het inzetten van de Dubbel Cube

De uitleg over het gebruik van de verdubbeldobbelsteen of te wel Cube genoemd wordt beschreven in het onderdeel “Backgammon met de Cube” Feit blijft dat wanneer je hem gebruikt hem aan het begin van je beurt moet inzetten voor je met de dobbelstenen hebt gegooid. Dus wil je de Cube inzetten dan is dit het moment dat je dat aan moet geven.

3. Het werpen met de dobbelstenen

Zoals eerder beschreven bij: “de regels hoe backgammon gespeeld wordt” Wanneer je aan de beurt bent moet je met 2 dobbelstenen tegelijkertijd werpen. Je doet de dobbelstenen in de werpbekers en gooit de dobbelstenen in één beweging op het speelveld.

Ieder gegooid aantal ogen per dobbelsteen is één zet.
Met iedere zet mag je één steen verplaatsen.
Je mag per beurt dus 2 zetten doen
Je kunt de zetten doen met 2 verschillende speelstenen refererend aan je worp of je kunt één speelsteen 2 zetten vooruit verplaatsen.

Indien je twee keer hetzelfde gooit, bijvoorbeeld twee keer vijf, dan heb je een dubbel gegooid. Je mag nu 4 keer zetten in plaats van 2 keer.

Bij 1-1 speel je 4 x 1,
Bij 2-2 speel je 4 x 2,
Bij 3-3 speel je 4 x 3,
Bij 4-4 speel je 4 x 4,
Bij 5-5 speel je 4 x 5,
Bij 6-6 speel je 4 x 6,

Nadat je een dubbel hebt gespeeld mag je niet nog een keer gooien!

4. Het verzetten van de stenen

Zoals eerder beschreven bij: “de regels hoe backgammon gespeeld wordt” Wanneer je de dobbelstenen hebt geworpen mag je je speelstenen verzetten.
Je gaat nu overwegen welke zet de beste is. Je mag hierbij net zolang schuiven tot je besloten hebt wat de beste zet is. Ook mag je je stenen loslaten tussen eventueel heen en weer schuiven en weer terug.

5. Het oppakken van de dobbelstenen

Zoals eerder beschreven bij: “de regels hoe backgammon gespeeld wordt” Wanneer je je zet hebt gedaan en niet meer wilt wisselen pak je je dobbelstenen op.
Dit is hét teken aan je tegenstander dat zijn beurt begint. Je beurt is nu over en je mag niets meer veranderen aan je zet.
Indien achteraf blijkt dat je een verkeerde zet hebt gedaan bepaald je tegenstander of de zet zo moet blijven of opnieuw moet worden gezet. Er wordt in dit geval niet opnieuw gegooid door diegene die de foutieve zet heeft gedaan en alleen de speelsteen die fout is geplaatst mag/moet eventueel opnieuw worden gezet.

De beurt is nu aan je tegenstander die vervolgens ook in zijn beurt deze volgorde van handelingen dient aan te houden.

Kijk hier wat je moet doen als je niet aan de beurt bent.