TricTrac Basis Spelregels

Trictrac benodigdheden

Trictrac wordt op een gewoon backgammonbord gespeeld. Het enige verschil met Backgammon is dat er meestal gewoon met de hand wordt gegooid in plaats van met de werpbekers. Om valsspelen of misverstanden tegen te gaan raad ik bij ieder dobbelspel aan werpbekers, indien voorradig, te gebruiken.

Verder wordt er gewoon gebruik gemaakt van 15 speelstenen per speler en 2 gewone dobbelstenen per speler. De Cube wordt ook gebruikt maar is niet essentieel en wordt ook anders gebruikt als bij Backgammon.

Doel van het spel Trictrac

Het doel van Trictrac is hetzelfde als van Backgammon. Je moet je speelstenen vanaf het begin naar je thuisveld brengen om ze daar vervolgens uit het spel te halen. De speler die als eerste al zijn speelstenen uit het spel gehaald heeft is de winnaar.

Beginopstelling

Er is geen beginopstelling zoals bij Backgammon. Het speelveld is geheel leeg aan het begin van het spel. De speelstenen moeten worden ingebracht. Ze kunnen vooraf op de bar of aan de zijkant liggen maar ook gewoon voor de speler van het bord af.

TricTrac Basis Spelregels

Begin van het spel

Door het gooien van de Cube wordt bepaald wie er mag beginnen. Diegene met het hoogste getal wint. Wanneer er een gelijk getal wordt gegooid moet er opnieuw gegooid worden net zolang er een beslissing valt. Wanneer er geen Cube bij het spel zit wordt het bepaald aan de hand van het werpen met één standaard dobbelsteen.

Het werpen met de dobbelstenen

De speler die mag beginnen mag nu al eerste zijn twee dobbelstenen tegelijkertijd werpen. Het verzetten van de stenen gaat over het algemeen hetzelfde als bij Backgammon. Een vijf wordt opgezet op het vijfde punt van het beginvak en een één op het eerste vak van het beginvak.

Een groot en belangrijk verschil met Backgammon is dat de worpen bij Trictrac een andere betekenis hebben en dan met name op het gebied van de dubbels.

Wanneer je bij Trictrac namelijk een dubbel gooit dan speel je niet als bij Backgammon vier keer het dubbel gegooide getal maar speel je het getal van de dubbel twee keer en het getal wat aan de onderkant van de dobbelsteen staat twee keer. Daarnaast is er nog een speciale dubbel welke Trictrac genoemd wordt en van toepassing is als je de combinatie 1 en 2 gooit. Je mag nu twee keer de 1, twee keer de 2, twee keer de 5 en twee keer de 6 spelen in precies deze volgorde.

Hieronder staat een schema weergegeven met alle mogelijke dubbels ,de wijze hoe deze gespeeld dienen te worden en de volgorde die moet worden aangehouden:

Dubbel 1 (1,1) Je speelt nu eerst twee keer de 1 en twee keer de 6
Dubbel 2 (2,2) Je speelt nu eerst twee keer de 2 en twee keer de 5
Dubbel 3 (3,3) Je speelt nu eerst twee keer de 3 en twee keer de 4
Dubbel 4 (4,4) Je speelt nu eerst twee keer de 4 en twee keer de 3
Dubbel 5 (5,5) Je speelt nu eerst twee keer de 5 en twee keer de 2
Dubbel 6 (6,6) Je speelt nu eerst twee keer de 6 en twee keer de 1
Trictrac (1,2)

Nu eerst twee keer de 1, dan twee keer de 2,dan twee keer de 5 en vervolgens nog twee keer de 6.
Wanneer je een dubbel gegooid hebt mag je, in tegenstelling tot Backgammon, nog een keer gooien. Dit mag echter niet als je je beurt niet hebt af kunnen maken.

Er is een optionele regel dat wanneer je Trictrac begint pas op mag komen wanneer je een dubbel gooit. Deze regel wordt weleens gehanteerd maar vergroot de geluksfactor aanzienlijk.

Het verzetten van de speelstenen

Het verzetten van de speelstenen is precies hetzelfde als bij Backgammon.
Hieronder staan de regels nogmaals gegeven met de uitzonderingen erbij die voor Trictrac van toepassing zijn:

  1. Het aantal ogen dat je gooit staat gelijk aan het aantal punten (pips) die je mag vooruitzetten op het speelveld.
  2. Je mag alleen maar vooruitzetten, niet achteruit.
  3. Je mag je speelsteen alleen vooruit zetten naar een door de dobbelsteen aangegeven punt (pip) indien :
    • Er op dat bepaalde punt nog geen enkele speelsteen staat.
    • Er op dat bepaalde punt één of meer speelstenen van jezelf staan. Let op! In tegenstelling tot Backgammon mogen er bij Trictrac maximaal vijf stenen op een punt staan!
    • Er op dat bepaalde punt slechts één speelsteen van je tegenstander staat (een blot). Je slaat nu je tegenstander zijn steen. Er kunnen nooit 2 verschillende kleuren speelstenen op een punt staan.
  4. Je kunt je speelsteen niet verzetten wanneer een punt geblokkeerd is door je tegenstander. Een punt is geblokkeerd wanneer hier 2 of meer stenen op staan.
  5. Indien een speler zijn beurt niet af kan maken omdat een bepaalde zet wordt geblokkeerd dan gaat de beurt over naar zijn tegenstander. Bij dubbels mag je normaal gesproken dus nog een keer gooien behalve als je je beurt niet in zijn geheel af kunt maken.
  6. Het is te allen tijde verplicht om een beurt, indien mogelijk, in zijn geheel af te maken.
  7. Bij Trictrac is er wel een volgorde van de worp die je aan moet houden. Je speelt altijd de laagste zet eerst!
  8. Je mag bij TricTrac ook je steen op en neer schuiven en eventueel loslaten. Je moet aangeven als je klaar met je beurt bent. Dan moeten de stenen goed staan. Wanneer je tegenstander vervolgens gooit is je beurt voorbij.

Er is een alternatieve regel die zegt dat je de stenen niet meer mag verschuiven wanneer je deze hebt losgelaten. Je kunt hiervoor kiezen maar het spel wordt er een stuk minder ontspannen van en het heeft verder ook geen toegevoegde waarde.

Het verzetten van de speelstenen binnen de vakken

Een ander groot verschil met Backgammon is dat bij Trictrac de vier verschillende vakken van het speelveld invloed hebben op de voortgang van het spel.

TricTrac Basis Spelregels

Ga er in bovenstaand voorbeeld even vanuit dat je met wit speelt. Je speelt van linksboven (vak1) naar linksonder (vak4).

Wanneer je begint met spelen moet je eerst al je speelstenen inbrengen voordat je door mag schuiven naar het tweede veld. Wanneer al je speelstenen hebt ingebracht dan mag je speelstenen al wel helemaal doorschuiven naar het derde veld. Je mag echter pas het vierde en laatste veld inschuiven als al je stenen uit het eerste veld verschoven zijn. Ook mag je binnen dit laatste veld je stenen gewoon verschuiven mits dus als je stenen minimaal in vak 2 zijn aanbeland en uit je eerste vak weg zijn. Wanneer je geslagen bent mag je speelstenen die in dat laatste vak staan dus niet verplaatsen.

Slaan / Geslagen worden

Hiervoor gelden dezelfde regels als bij Backgammon. Wanneer er twee of meer stenen op een punt staan is een punt geblokkeerd en kun je niet slaan of geslagen worden. Wanneer je geslagen wordt gaat je speelsteen van het speelveld af en moet je met die steen eerst weer opkomen om verder met het spel te gaan en overige speelstenen te bewegen.

Opkomen met een geslagen steen

Wanneer je opnieuw op moet komen kan dat alleen op vrije punten in je eerste vak. Of op een punt dat maar bezet is door één steen van je tegenstander waardoor je je tegenstander kunt slaan. Ook hierbij dient de volgorde van de worpen te worden aangehouden. Dus eerst de laagste en dan de hoogste.

Het uithalen van je speelstenen

Op dit onderwerp zijn sterk afwijkende regels van toepassing in vergelijking met Backgammon.

Pas wanneer je al je stenen in je laatste vak hebt geplaatst dan mag je de speelstenen overeenkomstig je worp uithalen.

Wanneer je aan het binnenzetten bent in je laatste vak dan moet je eerst de geslagen steen weer terugbrengen in vak 2 voordat je daar mee verder mag gaan.

Wanneer je stenen in het laatste vak staan kunnen ze alleen uitgehaald worden als je het betreffende nummer gooit waarop je speelstenen staan. Het is bij het uithalen essentieel dat je eerst de laagste zet doet en daarna de hoogste. Dit gaat namelijk problemen opleveren met het uithalen en dat is een beetje de eigenschap van Trictrac.

Het is overigens niet zo net als bij Backgammon dat wanneer je een 6 gooit terwijl je geen speelsteen meer op je zespunt hebt staan maar wel op je vijfpunt dat je dan die steen toch mag uithalen. Het is zelfs zo dat wanneer je 6-5 gooit en je hebt nog maar één steen op je zespunt staan dat je dan eerst de vijf moet zetten waardoor je steen op je één punt komt te staan. Het gevolg is dat je je beurt niet af kunt maken en perse een één nodig hebt om het spel te winnen.

Indien er tijdens dat je aan het uithalen bent een steen van je wordt geslagen staan al je stenen in het laatste vak weer bevroren en dien je eerst je steen in te brengen en naar het tweede vak te lopen.

De Nabeurt

Een leuk onderdeel van Trictrac is de nabeurt. De nabeurt is alleen geldig voor de speler die niet is begonnen. Dus wanneer je tegenstander is begonnen heb jij recht op de nabeurt. De nabeurt is alleen van toepassing als je tegenstander is begonnen en eerder al zijn stenen uit het laatste vak heeft gehaald. Hij heeft dan dus eigenlijk gewonnen. Maar omdat jij de nabeurt hebt mag je met je laatste worp proberen nog binnen te komen. Lukt je dat dan ben jij de winnaar.

Puntentelling

Bij Trictrac win je gewoon het spel wat wordt gespeeld. Er zijn geen verschillende speelvormen zoals bij Backgammon en winnen met Gammons of Backgammons is niet van toepassing. Ook wordt de Cube niet gebruikt om de inzet te verdubbelen.

Keer terug naar boven