© Backgammonbond.nl

» SiteWijzer
» Introductie
» Basis Spelregels
» Gebruik Cube
» MatchGame
» Single CashGame
» Basis Etiquette
» Chouétte
» Toernooi Regels
» Glossary
» Vraag en Antwoord
» BG Snowie
» TricTrac Regels


Toepassing Spelregels Online

Trictrac kun je momenteel nergens online spelen. Tenminste niet volgens de meest voorkomende regels zoals ze hier staan beschreven. Trictrac werd in de jaren 90 veel in Cofeeshops gespeeld onder het genot van een rokertje. Wanneer je de TricTrac regels echter al wel kent maar die van Backgammon nog niet dan is de overstap maken zeker de moeite waard. Er is veel meer aanbod zowel op het gebied van Live Toernooien als online. Hieronder staan de belangrijkste servers waar je online kunt spelen.

online backgammon

TricTrac Websites

Omdat TricTrac (Triktrak) alleen in Nederland wordt gespeeld zijn er maar weinig websites over dit onderwerp. De meeste pagina's hanteren of niet de juiste regels of gaan niet over de Nederlandse Trictrac regels. Hieronder enkele TricTrac websites. Mocht je een leuke website weten vergeet hem niet te mailen!

» TricTrac Homepage
» Jeu de TricTrac


Andere BG varianten

Er zijn nog veel meer varianten op Backgammon. De meeste zijn cultuur gebonden. In Griekenland spelen ze Fevga wat bestaat uit 3 verschillende spellen. In de omgeving waar het spel zijn oorsprong heeft, Irak, Iran, Libanon wordt Tavla gespeeld. En in Nederland dus Trictrac of Triktrak. Hieronder enkele links naar andere websites waar varianten staan beschreven / gespeeld kunnen worden.

» Greek Tavli
» Tavli Network


Verschil TricTrac - Backgammon

Het grote verschil tussen de spellen is dat één spelletje TricTrac gemiddeld langer duurt dan één spelletje Backgammon. Daarnaast is de geluksfactor in TricTrac vele malen groter dan bij Backgammon. Zeker wan-neer bij TricTrac de "met een dubbel inkomen" regel van toepassing is. De actie is in Backgammon over het algemeen ook groter. Bij TricTrac breng je je legers eerst in het spel maar bij Backgammon begint het spel midden in de actie en moet je zo snel mogelijk je legers in stelling brengen. Een erg leuk element wat alleen bij Nederlands TricTrac voorkomt is de Nabeurt. Deze erg originele regel brengt veel spanning in het eindspel. TricTrac is leuk om te spelen maar gekozen strategieen worden vaak teniet gedaan door de dobbelsteen die (te) veel invloed hebben om het een strategisch spel te kunnen noemen. Meer geluk dan wijsheid maar wel leuk om te spelen. Zij die wat meer invloed willen hebben op het spel dat ze spelen raad ik aan Backgammon eens te proberen! Voor Backgammonspelers is TricTrac zeker een variant die je gespeeld moet hebben!


Leer Backgammon!

Speel je al een tijdje TricTrac en vind je het een leuk spel? Probeer dan eens Backgammon. je zult zien dat je het spel heel makkelijk oppakt. Zeker wanneer je al regelmatig TricTrac gespeeld hebt. Snowie is een speciaal Backgammon programma waar je Backgammon kunt leren spelen.

 

Gratis Geld om te spelen!

Sommige backgammon servers geven gratis geld weg om je uit te nodigen bij ze te komen spelen! Altijd de moeite waard om eens te proberen dus. Zorg wel dat je eerst het spel een beetje onder de knie hebt want je krijgt het maar één keer. Door te drukken op onderstaande banner kom je op de speelserver van BGroom waar je gratis maar liefst 5$ ontvangt na een account aangemaakt te hebben. Succes!

Nog meer gratis geld!

Naast de 5$ bij BGroom kun je ook je geluk proberen bij Gammon Empire. Hier krijg je gratis 2$. het voordeel van Gammon Empire is dat het de drukste Backgammonserver is. Je vind hier altijd snel een goede Match. Probeer het dus snel! Door op onderstaande link te drukken kom je op de website waar je de software kunt downloaden.

Nog meer gratis geld!

Ook bij Play65 krijg je gratis 2$. Play 65 zit op hetzelfde netwerk als Gammon Empire dus veel spelers online!

Andere spellen!

Veel Backgammonspelers spelen naast Backgammon ook andere spellen. Backgammon spelers zijn berekende spelers. Dit wil zeggen dat ze de kansen goed berekenen. Wanneer je Backgammon speelt krijg je beter inzicht hoe spellen over het algemeen zijn opgebouwd. Veel goede Backgammonspelers blinken dan ook uit in andere spellen. Kijk maar eens naar poker bijvoorbeeld waarbij menig finaletafel is gevuld met profesionele Backgammonspelers. Hieronder enkele speelservers waar andere spellen dan Backgam

 

Poker Texas Holdem

Texas Holdem is een erg populair spel. Door de enorme hype zijn veel professionele Backgammonspelers overgestapt naar Poker om een graantje mee te pikken van het vele geld dat hier in omgaat. De beste Nederlandse pokerserver is Amsterdamse Poker. Je kunt hier gemakkelijk storten met Ideal!

 

 

TricTrac Regels

1.00 TricTrac Introductie »

1.01 Over TricTrac »

1.02 Acey-Doucey »

1.03 Nederlands TricTrac »

2.00 TricTrac Basis Spelregels »

2.01 Trictrac benodigdheden »

2.02 Doel van het spel Trictrac »

2.03 Beginopstelling »

2.04 Begin van het spel »

2.05 Het werpen met de dobbelstenen »

2.06 Het verzetten van de speelstenen »

2.07 Het verzetten binnen de vakken »

2.08 Slaan / Geslagen worden »

2.09 Opkomen met een geslagen steen »

2.10 Het uithalen van je speelstenen »

2.11 De Nabeurt »

2.12 Puntentelling »

 

 

1.00 TricTrac Introductie

1.01 Over TricTrac

TricTrac is een Nederlandse variant van Backgammon. In Nederland is de term TricTrac ingeburgerd maar het staat eigenlijk niet voor het spel zoals het tegenwoordig in Nederland wordt gespeeld. De naam TricTrac is wereldwijd erg bekend geraakt doordat het bordspel in de Renaissance in Frankrijk immens populair was. Het spel met de naam TricTrac werd in Frankrijk geïntroduceerd rond de 1500 en is in die vorm populair gebleven tot midden 19e eeuw. Het was vroeger een spel van de elite en de spelregels zijn nog eens drastisch aangepast door Koning Louis XIV waardoor er meerdere spelvormen ontstonden.
Het spel TricTrac wat destijds in Frankrijk is uitgevonden lijkt in zijn geheel niet op de huidige Nederlandse variant. Alleen de naam is hetzelfde. Bij het Franse TricTrac gaat het er vooral om punten te maken / blokkeren. De race is van minder belang. De precieze regels van deze Franse variant zijn overal op internet terug te vinden wanneer je zoekt op TricTrac. De Nederlandse variant is lang niet zo bekend als deze originele.
In veel boeken en op internetsites wordt TricTrac vaak afgedaan als het Franse woord voor Backgammon maar dit is dus zeker niet juist.

Terug naar boven »

1.02 Acey-Doucey

De Nederlandse variant lijkt zijn wortels veel meer te hebben in het spel Acey-Doucey (ook wel geschreven als "acey-deucy" of "acey-ducey")
Over het ontstaan van deze speelvorm is minder bekend maar men denkt dat het ontstaan is ergens in het Midden-Oosten. De spelvorm is echter wel wijdverspreid geraakt want het wordt over de gehele wereld gespeeld. Wereldwijd zijn er varianten op gemaakt waarvan de Europese en Amerikaanse de bekendste zijn. Ook in Mexico speelt men een vorm van Backgammon die eerder te herleiden is naar Acey-Doucey dan naar het huidige spel Backgammon.

Het komt erop neer dat het spel bijna hetzelfde verloopt en ook de worp 1-2 is belangrijk. Deze worp wordt echter geen TricTrac genoemd maar je raadt het al; Acey-Doucey. Echter de worp wordt anders uitgevoerd als bij de Nederlandse variant.

Terug naar boven »

1.03 Nederlands TricTrac

Hoe de Nederlandse vorm van TricTrac is ontstaan is onduidelijk. Het woord TricTrac is al een hele geschiedenis lang bekend in Nederland maar onduidelijk is welk spel hiermee dus wordt bedoeld. Wanneer we naar de huidige vorm van TricTrac in Nederland kijken lijkt het erop dat dit spel zo rond de 50 jaar oud is. Vooral in eind jaren 80 en de hele jaren 90 werd dit spel ontzettend veel gespeeld in Zuid Nederland.

Het werd opvallend veel in coffeeshops gespeeld en was het vooral onder cannabis gebruikers erg populair. Het spel is makkelijker om te spelen en de geluksfactor is ook vele malen groter als bij Backgammon. Echter is het spel daardoor wel toegankelijker en heeft het inmiddels ook buiten de coffeeshops erg aan populariteit gewonnen. De meeste mensen in Nederland associëren een Backgammon bord dan ook met het spel Trictrac als met Backgammon.

Ik ben zeer benieuwd naar eventuele aanvullingen op de Nederlandse geschiedenis van het spel TricTrac zoals het nu wordt gespeeld. Ook eventuele aanvullingen of varianten op de regels zijn welkom. Deze regels zijn tot stand gekomen met behulp van TricTrac spelers die het spel al zo’n 20 jaar kennen en spelen. De regels variëren maar deze kun je zeker betrouwbaar aanhouden als zijnde redelijk originele regels van Nederlands TricTrac.

Terug naar boven »

 

2.00 TricTrac Basis Spelregels

2.01 Trictrac benodigdheden

Trictrac wordt op een gewoon backgammonbord gespeeld.
Het enige verschil met Backgammon is dat er meestal gewoon met de hand wordt gegooid in plaats van met de werpbekers. Om valsspelen of misverstanden tegen te gaan raad ik bij ieder dobbelspel aan werpbekers, indien voorradig, te gebruiken.

Verder wordt er gewoon gebruik gemaakt van 15 speelstenen per speler en 2 gewone dobbelstenen per speler. De Cube wordt ook gebruikt maar is niet essentieel en wordt ook anders gebruikt als bij Backgammon.

Terug naar boven »

2.02 Doel van het spel Trictrac

Het doel van Trictrac is hetzelfde als van Backgammon. Je moet je speelstenen vanaf het begin naar je thuisveld brengen om ze daar vervolgens uit het spel te halen. De speler die als eerste al zijn speelstenen uit het spel gehaald heeft is de winnaar.

Terug naar boven »

2.03 Beginopstelling

Er is geen beginopstelling zoals bij Backgammon. Het speelveld is geheel leeg aan het begin van het spel. De speelstenen moeten worden ingebracht. Ze kunnen vooraf op de bar of aan de zijkant liggen maar ook gewoon voor de speler van het bord af.

Terug naar boven »

2.04 Begin van het spel

Door het gooien van de Cube wordt bepaald wie er mag beginnen. Diegene met het hoogste getal wint. Wanneer er een gelijk getal wordt gegooid moet er opnieuw gegooid worden net zolang er een beslissing valt. Wanneer er geen Cube bij het spel zit wordt het bepaald aan de hand van het werpen met één standaard dobbelsteen.

Terug naar boven »

2.05 Het werpen met de dobbelstenen

De speler die mag beginnen mag nu al eerste zijn twee dobbelstenen tegelijkertijd werpen. Het verzetten van de stenen gaat over het algemeen hetzelfde als bij Backgammon. Een vijf wordt opgezet op het vijfde punt van het beginvak en een één op het eerste vak van het beginvak.

Een groot en belangrijk verschil met Backgammon is dat de worpen bij Trictrac een andere betekenis hebben en dan met name op het gebied van de dubbels.

Wanneer je bij Trictrac namelijk een dubbel gooit dan speel je niet als bij Backgammon vier keer het dubbel gegooide getal maar speel je het getal van de dubbel twee keer en het getal wat aan de onderkant van de dobbelsteen staat twee keer. Daarnaast is er nog een speciale dubbel welke Trictrac genoemd wordt en van toepassing is als je de combinatie 1 en 2 gooit. Je mag nu twee keer de 1, twee keer de 2, twee keer de 5 en twee keer de 6 spelen in precies deze volgorde.

Hieronder staat een schema weergegeven met alle mogelijke dubbels ,de wijze hoe deze gespeeld dienen te worden en de volgorde die moet worden aangehouden:

Dubbel 1 (1,1) Je speelt nu eerst twee keer de 1 en twee keer de 6
Dubbel 2 (2,2) Je speelt nu eerst twee keer de 2 en twee keer de 5
Dubbel 3 (3,3) Je speelt nu eerst twee keer de 3 en twee keer de 4
Dubbel 4 (4,4)  Je speelt nu eerst twee keer de 4 en twee keer de 3
Dubbel 5 (5,5)  Je speelt nu eerst twee keer de 5 en twee keer de 2
Dubbel 6 (6,6)  Je speelt nu eerst twee keer de 6 en twee keer de 1
Trictrac   (1,2)

Nu eerst twee keer de 1, dan twee keer de 2,dan twee keer de 5 en vervolgens nog twee keer de 6.

Wanneer je een dubbel gegooid hebt mag je, in tegenstelling tot Backgammon, nog een keer gooien. Dit mag echter niet als je je beurt niet hebt af kunnen maken.

Er is een optionele regel dat wanneer je Trictrac begint pas op mag komen wanneer je een dubbel gooit. Deze regel wordt weleens gehanteerd maar vergroot de geluksfactor aanzienlijk.

Terug naar boven »

2.06 Het verzetten van de speelstenen

Het verzetten van de speelstenen is precies hetzelfde als bij Backgammon.
Hieronder staan de regels nogmaals gegeven met de uitzonderingen erbij die voor Trictrac van toepassing zijn:

1


 

Het aantal ogen dat je gooit staat gelijk aan het aantal punten (pips) die je mag vooruitzetten op het speelveld.

2

  Je mag alleen maar vooruitzetten, niet achteruit.
3


 

Je mag je speelsteen alleen vooruit zetten naar een door de dobbelsteen aangegeven punt (pip) indien :

  a

Er op dat bepaalde punt nog geen enkele speelsteen staat.
  b
Er op dat bepaalde punt één of meer speelstenen van jezelf staan.  
Let op! In tegenstelling tot Backgammon mogen er bij Trictrac maximaal vijf stenen op een punt staan!

  c
Er op dat bepaalde punt slechts één speelsteen van je tegenstander staat (een blot). Je slaat nu je tegenstander zijn steen. Er kunnen nooit 2 verschillende kleuren speelstenen op een punt staan.

4 

Je kunt je speelsteen niet verzetten wanneer een punt geblokkeerd is door je tegenstander. Een punt is geblokkeerd wanneer hier 2 of meer stenen op staan.

5

 

Indien een speler zijn beurt niet af kan maken omdat een bepaalde zet wordt geblokkeerd dan gaat de beurt over naar zijn tegenstander. Bij dubbels mag je normaal gesproken dus nog een keer gooien behalve als je je beurt niet in zijn geheel af kunt maken.

6

  Het is te allen tijde verplicht om een beurt, indien mogelijk, in zijn geheel af te maken.
7


 

Bij Trictrac is er wel een volgorde van de worp die je aan moet houden. Je speelt altijd de laagste zet eerst!

8

 

Je mag bij TricTrac ook je steen op en neer schuiven en eventueel loslaten. Je moet aangeven als je klaar met je beurt bent. Dan moeten de stenen goed staan. Wanneer je tegenstander vervolgens gooit is je beurt voorbij.

Er is een alternatieve regel die zegt dat je de stenen niet meer mag verschuiven wanneer je deze hebt losgelaten. Je kunt hiervoor kiezen maar het spel wordt er een stuk minder ontspannen van en het heeft verder ook geen toegevoegde waarde.

Terug naar boven »

2.07 Het verzetten van de speelstenen binnen de vakken

Een ander groot verschil met Backgammon is dat bij Trictrac de vier verschillende vakken van het speelveld invloed hebben op de voortgang van het spel.

Ga er in bovenstaand voorbeeld even vanuit dat je met wit speelt. Je speelt van linksboven (vak1) naar linksonder (vak4).

Wanneer je begint met spelen moet je eerst al je speelstenen inbrengen voordat je door mag schuiven naar het tweede veld. Wanneer al je speelstenen hebt ingebracht dan mag je speelstenen al wel helemaal doorschuiven naar het derde veld. Je mag echter pas het vierde en laatste veld inschuiven als al je stenen uit het eerste veld verschoven zijn. Ook mag je binnen dit laatste veld je stenen gewoon verschuiven mits dus als je stenen minimaal in vak 2 zijn aanbeland en uit je eerste vak weg zijn. Wanneer je geslagen bent mag je speelstenen die in dat laatste vak staan dus niet verplaatsen.

Terug naar boven »

2.08 Slaan / Geslagen worden

Hiervoor gelden dezelfde regels als bij Backgammon. Wanneer er twee of meer stenen op een punt staan is een punt geblokkeerd en kun je niet slaan of geslagen worden. Wanneer je geslagen wordt gaat je speelsteen van het speelveld af en moet je met die steen eerst weer opkomen om verder met het spel te gaan en overige speelstenen te bewegen.

Terug naar boven »

2.09 Opkomen met een geslagen steen

Wanneer je opnieuw op moet komen kan dat alleen op vrije punten in je eerste vak. Of op een punt dat maar bezet is door één steen van je tegenstander waardoor je je tegenstander kunt slaan. Ook hierbij dient de volgorde van de worpen te worden aangehouden. Dus eerst de laagste en dan de hoogste.

Terug naar boven »

2.10 Het uithalen van je speelstenen

Op dit onderwerp zijn sterk afwijkende regels van toepassing in vergelijking met Backgammon.

Pas wanneer je al je stenen in je laatste vak hebt geplaatst dan mag je de speelstenen overeenkomstig je worp uithalen.

Wanneer je aan het binnenzetten bent in je laatste vak dan moet je eerst de geslagen steen weer terugbrengen in vak 2 voordat je daar mee verder mag gaan.

Wanneer je stenen in het laatste vak staan kunnen ze alleen uitgehaald worden als je het betreffende nummer gooit waarop je speelstenen staan. Het is bij het uithalen essentieel dat je eerst de laagste zet doet en daarna de hoogste. Dit gaat namelijk problemen opleveren met het uithalen en dat is  een beetje de eigenschap van Trictrac.

Het is overigens niet zo net als bij Backgammon dat wanneer je een 6 gooit terwijl je geen speelsteen meer op je zespunt hebt staan maar wel op je vijfpunt dat je dan die steen toch mag uithalen. Het is zelfs zo dat wanneer je 6-5 gooit en je hebt nog maar één steen op je zespunt staan dat je dan eerst de vijf moet zetten waardoor je steen op je één punt komt te staan. Het gevolg is dat je je beurt niet af kunt maken en perse een één nodig hebt om het spel te winnen.

Indien er tijdens dat je aan het uithalen bent een steen van je wordt geslagen staan al je stenen in het laatste vak weer bevroren en dien je eerst je steen in te brengen en naar het tweede vak te lopen.

Terug naar boven »

2.11 De Nabeurt

Een leuk onderdeel van Trictrac is de nabeurt. De nabeurt is alleen geldig voor de speler die niet is begonnen. Dus wanneer je tegenstander is begonnen heb jij recht op de nabeurt. De nabeurt is alleen van toepassing als je tegenstander is begonnen en eerder al zijn stenen uit het laatste vak heeft gehaald. Hij heeft dan dus eigenlijk gewonnen. Maar omdat jij de nabeurt hebt mag je met je laatste worp proberen nog binnen te komen. Lukt je dat dan ben jij de winnaar.

Terug naar boven »

2.12 Puntentelling

Bij Trictrac win je gewoon het spel wat wordt gespeeld. Er zijn geen verschillende speelvormen zoals bij Backgammon en winnen met Gammons of Backgammons is niet van toepassing. Ook wordt de Cube niet gebruikt om de inzet te verdubbelen.

Terug naar boven »